Известно от незапомнени времена, че светкавицата създава много опасности за имотите и живите същества. Срещата на индикатора надолу и индикатора нагоре, идващи от естественото подсилване, се нарича пряка мълния. За да се предпазите от директни удари от светкавици, е необходимо да настроите външна защита
срещу светкавици.

Какви са последствията от пряка мълния и различните етапи

СВЕТЛИНА

Това е първият резултат от удара от светкавици от предимството на скоростта на светлината върху други явления.

По протежение на пътепоказателите, прегрятите и йонизираните газове образуват проводима плазма, която предизвиква излъчване на светлина, което се нарича „светкавица“. Цветът на тази светкавица зависи от фактори като плътност на тока, разстоянието на гледане и различните частици, присъстващи в пътя на тракера.

АКУСТИЧНО

Светкавицата се придружава от акустична вълна, гръмотевицата. Тази вълна се генерира от внезапното разширяване на въздуха, прегрял от дъгата. Тя може да се състои от спусък или глух лагер според разстоянието на слушане. Продължителността на гръмотевицата е функция от размера на йонизирания път.

ТЕРМИЧНО

Тези ефекти са свързани с количествата заряди, по време на удари от мълния. Те водят до точки на топене, които са повече или по-малко важни по отношение на въздействията при материали с високо съпротивление. При лошите драйвери (строителни материали, с изключение на метала) се отделя голяма енергия като топлина и, макар и да съдържа влага, причинява внезапно локално свръхналягане до разрушаване.

МЕХАНИЧНО

Чрез освобождаване на количества важни енергии, съпротивлението на кръстосаните материали се поставя в игри. Ние сме свидетели на тези материали в зависимост от деформация, откъсване, унищожаване, експлозии.

ЕЛЕКТРОДИНАМИЧНИ

Близостта на металните маси до шосейните шофьори създава преминаването на мълниеносни токове, големи усилия от генерирания магнитен феномен на привличане / отблъскване.

ЕЛЕКТРОХИМИЧНИ

Може да се генерира електролитна реакция в материалите (химическо разграждане), но ефимерното естество на тока на мълния прави незначителен феномен.

ЕЛЕКТРОННИ

Електрическата природа на явлението и съпротивлението на почвата предизвикват разпространение на концентрични вълни от мълниевидния поток в земята и на повърхността. Монтираният потенциал на околните маси предизвиква значителни течения, при които опасните електрозадвижвания се вдигат от поставените метални рамки.

ЗАБРАНЯВАНЕ НА НАПРЕЖЕНИЕ

При сегашното разсейване в почвата може да настъпи явление, наречено стъпално напрежение, върху живите същества. То причинява изгаряния, спиране на дишането, сърдечен арест … Това се дължи на разпространението на течения, като контактът е на пода.